Akne og hudlidelser

akne og ar efter akne

Akne og hudlidelser

Oplever du problemer med udbrud af uren hud? Akne er et almindeligt hudproblem blandt unge og voksne, som kan påvirke din livskvalitet markant. Her får du et indblik i de mest udbredte fordomme om akne og hvordan akne kan behandles.

 

Akne og hudlidelser

De fleste af os oplever til tider at få et mindre udbrud af hudorme og bumser. Hvis der vedvarende er aktivitet og konstant udvikles nye elementer er der tale om akne. Akne er en kronisk hudlidelse, der kendetegnes ved konstante udbrud af hudorme, bumser, papler og bylder i varierende sværhedsgrad.

Akne forekommer som betændte bumser, røde hævede papler, gule pustler og egentlige bylder, som kan være til både fysisk og kosmetisk gene. Dette både under udbruddet og efterfølgende, hvor akne kan efterlade permanente ar.

Er du i tvivl om, hvorfor du lider af akne? Ønsker du at behandle din akne eller akne ar?

Hvis du sidder med disse overvejelser, kan du læse med her og blive klogere på emnet.

Hvad er akne?

Rent faktuelt er akne en hormonelt betinget hudlidelse, hvor der opstår en betændelsesreaktion i- og omkring talgkirtlerne. Akne kan opstå i perioder med høj hormonproduktion, som f.eks. i puberteten.

Hormoner stimulerer vores kirtler til at danne ekstra meget talg og dette kan tilstoppe talgkirtlen. Når talg ikke kan komme op til hudens overflade, opstår der betændelse i kirtlen.

De første tegn på akne er derfor fedtet hud og hudorme, efterfulgt af egentlig akne. Hudlidelsen kan forekomme overalt i ansigtet og på kroppen, men den ses oftest i T-zonen i ansigtet, samt på ryggen, skuldrene, brystet og armene.

Desuden ses forskellige former for akne. Hos nogle ses primært hudorme og mindre bumser, andre udvikler deciderede cyster og bylder i samme områder på kroppen og i ansigtet .

Faktorer der påvirker akne

I bund og grund bestemmer du ikke selv, om du får akne, da det kan ramme alle. Da lidelsen er hormonbetinget, er unge mennesker i puberteten mere udsatte, ligesom kvinder efterfølgende er i forbindelse med graviditet og menstruation.

Der er få faktorer vi med sikkerhed ved, kan påvirke mængden af akne:

 • Arveligt betinget
  Hvis dine forældre var ramt, er der større sandsynlighed for at du har- eller vil få akne

 • Stress
  Her vil kroppen producere mere talg.

Der er endnu ingen overbevisende undersøgelser, der kan påvise, at specifikke fødevarer med f.eks. højere fedtindhold skulle øge risikoen for udbrud af akne. Dog tyder det på, at komælksprodukter kan øge forekomsten af bumser, idet de indeholder hormoner.

akne-2

Behandling af akne

Der findes flere gode behandlingsmuligheder af akne. Det er vigtigt at behandle akne, hvis den efterlader ar i huden, eller hvis den har en negativ påvirkning på din livskvalitet.

Ved behandling af akne hos Adeas vil vores hudspecialister starte et forløb, hvor det første mål er at få ro i huden. Dette vil ofte være ved brug af medicinsk behandling og vejledning i, hvordan du bedst plejer din hud.

Herefter vil vi sammen med den enkelte patient vurdere, om der er behov for at udbedre eventuelle skader i huden med laser- eller IPL-behandlinger. Vi tilbyder hele spektret af IPL- og laserbehandlinger, fra de mildere til den mere aggressive CO2-laserbehandling der er velegnet til at reducere de mere udtalte akne ar.

Kan jeg forebygge akne?

Akne kan ikke altid forebygges, selvom du passer godt på din hud. Men der er enkelte ting du kan prøve.

Her er en række ting du selv kan forsøge, for at forebygge akne:

 • Giv din hud luft
  Det er vigtigt at holde huden ren. Derfor bør du rense og vaske den hver morgen og aften, så du fjerner snavs, bakterier og overflødigt fedt.

 • Undgå oliebaserede hudprodukter
  Brug i stedet for vandbaserede produkter. På den måde mindsker du risikoen for at stoppe dine porer til.
  Vi anbefaler at du benytter produkter der er lavet specielt til uren hud.

 • Undgå fed creme
  Fed creme vil stoppe dine talgkirtler til, dog er det vigtigt at du fugter huden efter afvaskning.

 • Sund livsstil
  En sund livsstil øger blodcirkulationen, som kan medvirke til at give sund hud. Dyrk derfor motion, drik rigeligt med vand og spis sundt.

Herudover er det selvfølgelig vigtigt, at du undgår at pille, klemme, presse og kradse i din akne. Selvom det kan være fristende, forværrer det betændelsestilstanden, og det kan efterlade din hud med ar.

Kan jeg behandle akne ar?

Hvis du tidligere har døjet med akne, er der en sandsynlighed for, at hudsygdommen har efterladt ar. Disse er oftest til kosmetisk gene, og kan påvirke livskvaliteten. Det kan derfor være afgørende for den enkelte patient at få reduceret akne arene og udbedret hudstrukturen.

Ar efter hudlidelser som akne, bliver ofte atrofiske. Det betyder at de fremstår som fordybninger i huden. Dette kan bedres med kosmetiske behandlinger der stimulerer nydannelse af bindevæv i læderhuden, så huden igen vil fremstå mere glat.

Kosmetisk behandling af huden - Fraktioneret laser

En god behandlingsmulighed til udbedring af akne ar er fraktioneret laserbehandling. Fraktioneret laser kan benyttes til udglatning- og opstramning af huden. Ved behandling af ar, benytter vores hudspecialister laseren til at stimulere nydannelse af bindevæv i huden, hvilket vil forbedre arenes udseende og generelt forbedre hudkvaliteten.

Resultatet vil indtræffe løbende i månederne efter behandlingen er udført. Det endelige resultat vil typisk være synligt 3-6 måneder efter den sidste behandling.

Forud for behandling med fraktioneret laser vil du blive tilbudt at få påført en lokalbedøvende creme. Dette bevirker, at behandlingen kun vil være forbundet med moderat ubehag, som de fleste vurderer som udholdelig.

I visse tilfælde kan ar efter akne fremstå røde. Er det tilfældet kan rødmen reduceres med IPL-behandling.

Lider du af akne?

Som du kan læse, er det svært at sige, hvorfor det netop er dig, der er blevet ramt af akne. Akne er delvis arveligt, men hormoner, hudens bakterieflora og livsstil spiller også en afgørende rolle.
Hvis du er generet af din akne, er det vigtigt at opsøge kvalificeret behandling. En hudlæge kan vejlede dig omkring dine behandlingsmuligheder samt guide dig i, hvordan du bedst plejer din hud.
Har du tidligere haft akne, der har efterladt ar i dit ansigt eller på kroppen, er der også mulighed for at få hjælp. Disse kan reduceres, så du igen får en en mere jævn hud.

Hos Adeas tilbyder vores lille hold, bestående af en hudlæge og en dermatologisk og kosmetisk sygeplejerske, dig både professionel medicinsk behandling af din hud og eventuelt kosmetisk korrigerende behandlinger. I vil i fællesskab sammensætte et behandlingsforløb, der er tilpasset dine behov.

Du er velkommen til at læse mere om vores laserbehandlinger af ar, eller kontakte os hvis du er interesseret i at vide mere.

Der er lukket for kommentarer.