Springerknæ og seneskader
Hvordan opstår springerknæ?
Springerknæ opstår ved gentagne og ensformige over- og fejlbelastninger af knæskalssenen. Idrætsudøvere af sportsgrene hvor der indgår mange afsæt og hop, landinger og hurtige retningsskift har større risiko for springerknæ.
Skaden ses typisk ved løb såsom cross country, basket- og volleyball, højde- og længdespring eller vægtløftning og styrketræning.
Ved en overbelastning af knæet opstår mikroskopiske bristninger af senevævet som med tiden bliver fortykket. Fortsættes idrætsaktiviteten på trods af ømhed, vil smerten i starten af forløbet forsvinde under opvarmning, men på længere sigt kan den kontinuerlige overbelastning føre til en kronisk inflammation i senen. Løbende vil smerterne tage til og i slemme tilfælde, kan knæet ikke støttes på. I nogle tilfælde kan der være dannet arvæv på senen.
Symptomer på springerknæ
Ved et springerknæ føles det som at smerten sidder på nederste kant af knæskallen. I første omgang starter skaden ved en let ømhed i forbindelse med bøjning og strækning af knæet under belastning. Smerten er typisk til stede i start og slut af træningen, da smerter ofte forsvinder, når knæet bliver varmet op.
Jo længere tid knæet bliver generet uden pause, dets tidligere i træningen vil smerter opstå, hvor det sidst går hen og bliver kronisk.
Et kronisk springerknæ betyder langvarige problemer, gener og større besvær med behandlingsforløbet.
Andre seneskader
Springerknæ er en overbelastningsskade af knæsenen. Andre seneskader kan opstå ved overbelastning eller skader på sener i skuldre, ankler, hånd og håndled, albuer og arme m.m.
Behandling af springerknæ og seneskader med ACP-behandling
For et mildere og kortere behandlingsforløb, skal man tage seneskader i opløbet, inden generne når at blive vedvarende. Behandling af springerknæ og seneskader kan ske på flere forskellige måder.
På vores privathospital tilbyder vi en lang række muligheder til behandling af springerknæ og andre seneskader. På vores klinik har vi et engageret team som bla. består af smertelæger og fysioterapeuter, som bestræber sig på at møde dig med kvalificeret behandling i form af genoptræning ved seneskader eller kroniske smerter efter skader i senen.
Adeas’ idrætsmedicinske afdeling udgør idrætsmedicinske eksperter som er med dig under hele dit behandlingsforløb. Behandlingen kan være udarbejdelse af alt fra genoptræningsplaner til fysioterapeuten, akut medicinsk behandling i form af gigtpiller og injektion af binyrebarkhormon eller det nyeste skud på stammen såsom HVI eller ACP-behandling.
Ved mere omfattende seneskader, hvor operation er påkrævet, består vores idrætsmedicinske team af de absolut mest erfarne ortopædkirurger. Ved en springerknæ skade, vil generne i meget få tilfælde være så genstridige, at en operation af senen er påkrævet. Operation foregår ved en kikkertoperation, hvor senen renses og knæskallen glattes ud, så der er plads til knæsenen. Kirurgen fjerner evt. arvæv og forkalkninger i senevævet. I nogle tilfælde laves åben operation gennem et mindre snit over senen. Vores idrætsmediciner vil efterfølgende udarbejde et genoptræningsplan af knæet, som du evt. kan gennemgå med smerteklinikkens fysioterapeut.
Ved seneskader i anklen, vil behandlingsforløbet i første omgang fokusere på korrektion af fodtøj med indlæg, bandager og ændring af dine idrætsaktiviteter. Er skaden mere omfattende, vil en operation efterfulgt af genoptræning blive aktuelt. Seneskader i hånd og håndled, skulder og albue behandles typisk ved en operation med sammensyning af skadede sener efterfulgt af et genoptræningsforløb.
Genoptræning af springerknæ og seneskader
Under genoptræningsforløbet af springerknæ vil fokus være på at genskabe senens oprindelige tilstand ved hjælp af en periode med hård og tung styrketræning. Fysioterapeuten vil fokusere på balance og udspænding af lårmusklen som korrektion af tidligere fejlbelastninger.
Ved tilfælde af andre overbelastninger eller seneskader, vil du gennemgå et genoptræningsforløb som er særligt tilpasset til den aktuelle skade.
Hvor lang tid er en seneskade om at hele?
Et springerknæ eller andre seneskader kan desværre være lang tid om at hele, hvis de heler. I de fleste tilfælde oplever størstedelen at være tilbage og aktive efter 3-4 måneder. Vælger du at gå i behandling med eventuelle muligheder som ACP-behandling, eller HVI-behandling, kan du være heldig at korte helingsforløbet ned til et par uger. Restitueringsperioden er vigtig at overholde, da det kan tage helt op til min. 2 år at blive smertefri, hvis knæet eller senen belastes under helingsperioden.
Har du problemer med springerknæ eller anden seneskade?
Som du kan læse er der mange behandlingsmuligheder, når det kommer til springerknæ eller eventuelle andre seneskader. Hos Adeas har vi førende eksperter som både anvender traditionelle og nyere metoder til at forebygge mange år med smerter, som sætter en stopklods for en normal og aktiv hverdag.
Du er velkommen til at læse mere om vores idrætsmedicinske afdeling, eller behandlinger som ACP og HVI, eller du kan kontakte os, hvis du ønsker at vide mere.