Udskiftning af knæ-, hofte
eller skulderled (alloplastik)
Specialister
Adeas’ ortopædkirurger beskæftiger sig med behandling af patienter, som har problemer med knogler eller led.
Vi er specialister i indsættelse af kunstige hofte-, og knæled. Det er ikke alle der behøver en operation. Vores speciallæger undersøger dig grundigt før man tager stilling til videre behandling.
Hos Adeas har vi kun ansat højtuddannede ortopædkirurger og vi har moderne faciliteter til at undersøge og behandle patienter.
Specialister med mange års erfaring
Adeas’ kirurger har specialiseret sig inden for hvert deres område og samarbejder på tværs af faggrænser. Vi har stort fokus på patienternes individuelle problemstillinger. Vores tværfaglighed betyder, at vi kan inddrage ortopædkirurger, reumatologer, radiologer og idrætsspecialister, når diagnosen skal stilles og den rigtige behandling iværksættes.
Adeas Privathospital har 7 moderne operationsstuer, som er udstyret med al nødvendig teknologi. Vi har 9 opvågningspladser, 12 sengestue pladser og 10 kombinerede opvågning- og sengestuepladser.
Hos Adeas sikrer vi dig et professionelt og trygt forløb fra du møder op til forundersøgelse til du udskrives. Vi er specialister indenfor mange forskellige områder blandt i helbredsundersøgelser, idrætskirugi og kardiologi.
Hofteoperationer
Knækirurgi
Skulderkirurgi
Priser
Hofteoperationer
Kniber det med mobiliteten?
Hos Adeas udføres operationer med indsættelse af kunstige hofteled.
Adeas har udviklet et koncept, som er på forkant med udviklingen bl.a. med brug af nye, skånsomme operationsteknikker, en unik smertebehandling, og en individuelt tilrettelagt pleje i efterforløbet.
Hofteprotese
Hvilke patienter får tilbudt et kunstigt hofteled?
Et kunstigt hofteled er et tilbud til patienter med almindelig slidgigt, leddegigt samt andre sygdomme, som medfører slidgigt i hofterne. Når brusken i leddet er slidt ned, bliver det ofte nødvendigt at indsætte en hofteprotese. I Danmark får ca. 10.000 patienter hvert år en hofteprotese. Et kunstigt hofteled tilbydes, når man på grund af smerter eller andre gener, oplever en generende nedsat daglig funktion. Det er vigtigt, at du først har gennemprøvet en medicinsk behandling, da den ofte vil kunne minimere gener og dermed udskyde behovet for et kunstigt hofteled.
Bestil tid
Hvis du ønsker
mere information eller har spørgsmål.
Download patientinfo
Mere om udskiftning af hofteled
Hvilke patienter får tilbudt et kunstigt hofteled?
Målgruppe:
Et kunstigt hofteled tilbydes patienter, der på grund af smerter har nedsat daglig funktion. Det vil sige til patienter, som eksempelvis undlader at gå tur, undlader at være fysisk aktiv eller afstår fra at deltage i andre ønskede aktiviteter. Det er vigtigt, at medicinsk behandling er gennemprøvet inden operationen, da den ofte vil kunne minimere gener og derved udskyde behovet for hofteoperation.
Slidgigt er en hyppig årsag til smerter i hofteleddet. Men også andre former for gigt, f.eks. leddegigt og følger efter knoglebrud, kan give smerter og medføre behov for et kunstigt knæled.
Mål og forventninger:
- At du opnår fuldstændig eller næsten smertefrihed.
- At du opnår en væsentlig forbedret gangfunktion.
- At du kan færdes både inde og ude uden stok.
- At du kan gå på trapper.
- At du kan genoptage vante idrætsaktiviteter, undtagen kontaktsport.
Protese og holdbarhed:
Det kunstige hofteled, som vi bruger på Adeas Privathospital, er en gennemprøvet protese, som har vist god funktion over mange år. For over 95% af patienterne holder en kunstig hofte i mindst 10 år – og for over 90% i mindst 15 år.
Ved alle former for operationer er der risiko for komplikationer.
Blodpropper
Der er risiko for udvikling af blodpropper i benene, fordi blodgennemstrømningen gennem blodkarrene er nedsat ved sengeleje efter operationen. For at forebygge dette, skal du lave venepumpeævelser allerede på operationsdagen. Desuden anbefaler vi, at du går omkring så meget som muligt. Risikoen for udvikling af blodpropper i benene er 2-5 %.
Betændelse/infektion i såret
Betændelse/infektion kan opstå i såret, men også omkring de kunstige leddele, der er opereret ind. Derfor giver vi en forebyggende behandling til alle vores patienter i form af antibiotika i forbindelse med operationen. Risikoen for infektion er 1%.
Nervepåvirkning
I sjældne tilfælde kan nerven Ischiadicus beskadiges i forbindelse med operationen, da nerven ligger i meget tæt relation til bagsiden af hofteleddet. Nervebeskadigelsen er sjælden (ca. 1-2 promille) og oftest forbigående.
Beslutning om operation
Som det fremgår, er der både fordele og ulemper forbundet med indsættelse af et kunstigt hofteled. Beslutningen kræver din egen aktive deltagelse, hvor både fordele og ulemper må overvejes inden beslutningen træffes, i samråd med ortopædkirurgen.
Motion
Mens du venter på operationen, er det en fordel, hvis du fortsat holder dig mest muligt i gang ved fx at cykle, svømme eller gå ture.
Kost
Det er vigtigt at du allerede nu spiser en sund og varieret kost. Det kan nedsætte risikoen for komplikationer og samtidig har det betydning for, hvordan dit sår heler efter operationen. En sund og varieret kost vil også forebygge, at du bliver unødig træt efter operationen. Det er vigtigt, at du fortæller personalet, hvis du har haft et stort vægttab op til indlæggelsen. Det er ikke hensigtsmæssigt at tabe sig for meget lige før en stor operation. Det frarådes også at gå på slankekur umiddelbart efter operationen, det bør tidligst ske 2-3 måneder efter operationen. Hvis du har allergier eller særlige kostvaner, der så vidt muligt skal tages højde for, skal der gives besked i god tid.
Rygning og alkohol
Rygning og et dagligt alkoholforbrug medfører øget risiko for komplikationer efter operationen. Vi anbefaler derfor, at du ophører eller reducerer rygning og alkoholindtagelse mest muligt op til operationen. Ønsker du at holde op med at ryge, kan du anvende nikotintyggegummi eller plaster. Drøft eventuelt med din egen læge, hvad der er det bedste valg for dig.
Andre sygdomme
Lider du af medicinske sygdomme som fx sukkersyge eller forhøjet blodtryk, bør du få det kontrolleret hos din egen læge, så snart du har taget beslutning om operation. Infektioner som fx blærebetændelse eller en tandbyld skal være færdigbehandlet inden operationen.
Fasteregler
På operationsdagen skal du møde fastende. Dvs. at du må spise og drikke frit indtil 6 timer før operationen, og herefter må du kun drikke vand indtil 2 timer før operationen.
Før operationen
Du skal “tjekkes ind” i receptionen, hvorefter du vil blive henvist til, hvilken etage du skal opereres på. Her vil en sygeplejerske tage imod dig. Du iføres operationstøj og får den ordinerede medicinske behandling forud for operationen.
Efter operationen
Efter operationen kommer du til opvågningen bagefter. Her vil sygeplejersken holde øje med bl.a. din vejrtrækning, puls, blodtryk og om alt går som det forventes, samt om du får smerter eller kvalme.
Det er normalt at have smerter efter en operation. Vores mål er dog at smertebehandlingen holder smerteniveauet nede på et niveau, hvor det er til at holde ud. Et godt samarbejde mellem dig og sygeplejerskerne er et vigtigt parameter for god smertebehandling.
Fysioterapeuten træner med dig og udleverer et træningsprogram, som du skal fortsætte med at følge derhjemme efter udskrivelsen. Der vil ofte blive lavet en genoptræningsplan, som lægges ud så du kan starte genoptræning ved kommunen eller igennem dit forsikringsselskab.
Smerter
Det er helt normalt, at der forekommer smerter i en periode efter operationen i forbindelse med øgning af gang og aktiviteter, Det kan være en god idé at tilpasse træningen efter smerterne, således at musklerne indimellem får lidt ro. Du får smertestillende medicin med hjem.
Hævelse og blodansamlinger
Hævelse af det opererede ben er normalt og skyldes dels følger efter operationen, dels at gangfunktionen ikke er helt normal de første tre måneder. Hævelsen kan omfatte hele benet inklusiv ankel og fod, og forsvinder igen efter 3-4 måneder. Blå mærker og blodansamlinger er ligeledes normalt og forsvinder af sig selv efter nogle uger.
Sygemelding
Varigheden af din sygemelding afhænger af, hvilken type knæoperation, du har fået foretaget. Det kan desuden variere afhængig af, hvor fysisk krævende dit arbejde er.
Bilkørsel
Bilkørsel kan normalt genoptages, når du har helt kontrol over benet. Det vil sige når din reaktionsevne er genoprettet, og kan flytte fødderne mellem bilens pedaler på forsvarlig vis og ikke længere tager stærk smertestillende medicin.
Sport
Genoptagelse af sportslige aktiviteter afhænger også af, hvilken type kirurgi, du har fået lavet. Dette vil være uddybet på din operationsbeskrivelse. Ved særlige sportsaktiviteter kan det være en god ide, at spørge kirurgen efter operationen.
Seksuelt samkvem
En operation i hoften er ikke en hindring for seksuallivet. Du vil dog modtage informationsmateriale om enkelte restriktioner efter din operation.
Knækirurgi
Knækirurgi
Smerter i knæet kan opstå som følge af en skade på brusken, menisken, korsbånd eller ledbånd. Ondt i knæet kan dog også komme efter længere tids overbelastning eller på grund af slidgigt i knæet. Som følge af ovenstående, kan knækirurgi blive aktuelt.
Adeas råder over egen billeddiagnostisk afdeling, som giver dig sikker og hurtig diagnostik. Operationerne foretages af erfarne knækirurger, der anvender de bedste materialer og teknikker, så du hurtigt kommer på benene igen.
Bestil tid
Hvis du ønsker
mere information eller har spørgsmål.
Download patientinfo
Mere om udskiftning af knæled
Hvilke patienter får tilbudt et kunstigt knæled?
Målgruppe:
Et kunstigt knæled tilbydes patienter, der på grund af smerter har nedsat daglig funktion. Det vil sige til patienter, som eksempelvis undlader at gå tur, undlader at være fysisk aktiv eller afstår fra at deltage i andre ønskede aktiviteter. Det er vigtigt, at medicinsk behandling er gennemprøvet inden operationen, da den ofte vil kunne minimere gener og derved udskyde behovet for knæoperation.
Slidgigt er en hyppig årsag til smerter i knæleddet. Men også andre former for gigt, f.eks. leddegigt og følger efter knoglebrud, kan give smerter og medføre behov for et kunstigt knæled.
Mål og forventninger:
- At du kan reducere behovet for smertestillende medicin.
- At du kan strække knæet helt.
- At du kan bøje knæet, så du kan sidde almindeligt i en stol.
- At du kan færdes både inde og ude uden stok.
- At du kan gå på trapper.
- At du kan genoptage vante idrætsaktiviteter, undtagen kontaktsport.
Disse resultater opnås hos ca. 90 % af patienterne. Omkring 10 % af patienterne opnår ikke tilfredsstillende operationsresultat, hvilket kan skyldes, at der støder komplikationer til operationen, eller at forventningerne til operationsresultatet er for høje. Man ved fra international forskning, at ca. 5 % af patienterne ikke oplever en reduceret smerte, trods operation.
Knæleddet kan have en tendens til at hæve i op til 1 år efter operationen, og først herefter kan det endelige resultat vurderes.
Protesen:
Det kunstige knæled, som vi bruger på Adeas Privathospital, er en gennemprøvet protese, som har vist god funktion over mange år. Det samme gør sig gældende for knoglecementen.
Ved operationen indsættes:
- Et skjold, der sættes fast med knoglecement på lårbenet
- En ledskål af fast plastik, der sidder på et metal plateau, som sættes fast med knoglecement øverst på skinnebenet.
Hos ca. 10 % indsættes også:- en overflade af plastik, der sættes fast på bagsiden af knæskallen.
Holdbarheden:
Holdbarheden af et kunstigt knæled varierer fra person til person. Der vil altid foregå et slid mellem plastikdelene, og cementen kan løsne sig. 95 % af de kunstige knæled er velfungerende efter 10 år, og 90 % er velfungerende efter 15 år.
Ved alle former for operationer er der risiko for komplikationer.
Blodpropper
Der er risiko for udvikling af blodpropper i benene, fordi blodgennemstrømningen gennem blodkarrene er nedsat ved sengeleje efter operationen. For at forebygge dette, skal du helst “træne” allerede på selve operationsdagen. Vi anbefaler, at du går omkring så meget som muligt. Risikoen for udvikling af blodpropper i benene er 2-5 %.
Betændelse/infektion i såret
Betændelse/infektion kan opstå i såret, men også omkring de kunstige leddele, der er opereret ind. Derfor giver vi en forebyggende behandling til alle vores patienter i form af antibiotika i forbindelse med operationen. Risikoen for infektion er 1%.
Nervebetændelse
I forbindelse med opretning af skævhed i knæet (kalveknæ), kan der i sjældne tilfælde opnå skade på den nerve, der bøjer foden opad – det medfører en såkaldt dropfod. Tilstanden, der oftest er forbigående, kan afhjælpes med en skinne, der holder foden oppe.
Beslutning om operation
Som det fremgår, er der både fordele og ulemper forbundet med indsættelse af et kunstigt knæled. Beslutningen kræver din egen aktive deltagelse, hvor både fordele og ulemper må overvejes inden beslutningen træffes, i samråd med ortopædkirurgen.
Ca. 10 % af patienter med et kunstigt knæled vil få behov for ny operation (udskiftningsoperation) efter 10-15 år.
Den hyppigste årsag til udskiftning af protesen er:
- Slidtage af protesekomponenter
- Aseptisk løsning af protesedele
- Tilbagevendende ledskred (luksationer)
- Infektion omkring ledprotesen
- Knoglebrud omkring ledprotesen
Løsning af protesen viser sig ved at en ellers velfungerende protese begynder at blive smertefuld. Smerterne kan være lokaliseret til lårbenet, i lysken eller svarende til sæde-regionen. Optræder der smerter over længere tid (uger) vil der ofte være grund til at få foretaget røntgen-kontrol af protesen og eventuel blodprøvetagning for at udelukke infektion. Det er vigtigt at en løs knæprotese udskiftes i tide for at undgå større knogletab, hvilket kan komplicere en operation.
Adeas Privathospital har specialister i udskiftninger med indsættelse af såvel standard- som special-proteser, og der anvendes såvel cementerede som ucementerede proteser. Adeas Privathospital kan også varetage operationer af patienter med stort knogletab, hvor der er behov for knogletransplantation.
Indlæggelses- og efterforløbet vil være som ved indsættelse af en primær knæprotese, dog kan længere indlæggelse og genoptræning være nødvendig.
Motion
Mens du venter på operationen, er det en fordel, hvis du fortsat holder dig mest muligt i gang ved fx at cykle, svømme eller gå ture.
Kost
Det er vigtigt at du allerede nu spiser en sund og varieret kost. Det kan nedsætte risikoen for komplikationer og samtidig har det betydning for, hvordan dit sår heler efter operationen. En sund og varieret kost vil også forebygge, at du bliver unødig træt efter operationen. Det er vigtigt, at du fortæller personalet, hvis du har haft et stort vægttab op til indlæggelsen. Det er ikke hensigtsmæssigt at tabe sig for meget lige før en stor operation. Det frarådes også at gå på slankekur umiddelbart efter operationen, det bør tidligst ske 2-3 måneder efter operationen. Hvis du har allergier eller særlige kostvaner, der så vidt muligt skal tages højde for, skal der gives besked i god tid.
Rygning og alkohol
Rygning og et dagligt alkoholforbrug medfører øget risiko for komplikationer efter operationen. Vi anbefaler derfor, at du ophører eller reducerer rygning og alkoholindtagelse mest muligt op til operationen. Ønsker du at holde op med at ryge, kan du anvende nikotintyggegummi eller plaster. Drøft eventuelt med din egen læge, hvad der er det bedste valg for dig.
Andre sygdomme
Lider du af medicinske sygdomme som fx sukkersyge eller forhøjet blodtryk, bør du få det kontrolleret hos din egen læge, så snart du har taget beslutning om operation. Infektioner som fx blærebetændelse eller en tandbyld skal være færdigbehandlet inden operationen.
Fasteregler
På operationsdagen skal du møde fastende. Dvs. at du må spise og drikke frit indtil 6 timer før operationen, og herefter må du kun drikke vand, saft, kaffe/te (uden mælk) indtil 2 timer før operationen.
Før operationen
Du skal “tjekkes ind” i receptionen, hvorefter du vil blive henvist til, hvilken etage du skal opereres på. Her vil en sygeplejerske tage imod dig. Du iføres operationstøj og får den ordinerede medicinske behandling forud for operationen.
Efter operationen
Selvom du føler dig fuldstændig vågen efter operationen, kommer du på opvågningsafdelingen bagefter. Her vil opvågningssygeplejersken holde øje med din vejrtrækning, dit blodtryk og om alt går som det forventes, samt om du får smerter eller kvalme.
Det er normalt at have smerter efter en operation. Vores mål er dog at smertebehandlingen holder smerteniveauet nede på et niveau, hvor det er til at holde ud. Et godt samarbejde mellem dig og sygeplejerskerne er et vigtigt parameter for god smertebehandling.
Fysioterapeuten træner med dig og udleverer et træningsprogram, som du skal fortsætte med at følge derhjemme efter udskrivelsen. Der vil ofte blive lavet en genoptræningsplan, som lægges ud så du kan starte genoptræning ved kommunen eller igennem dit forsikringsselskab.
Smerter
Det er helt normalt, at der forekommer smerter i en periode efter operationen i forbindelse med øgning af gang og aktiviteter, Det kan være en god idé at tilpasse træningen efter smerterne, således at musklerne indimellem får lidt ro. Du får smertestillende medicin med hjem.
Hævelse og blodansamlinger
Hævelse af det opererede ben er normalt og skyldes dels følger efter operationen, dels at gangfunktionen ikke er helt normal de første tre måneder. Hævelsen kan omfatte hele benet inklusiv ankel og fod, og forsvinder igen efter 3-4 måneder. Blå mærker og blodansamlinger er ligeledes normalt og forsvinder af sig selv efter nogle uger.
Sygemelding
Varigheden af din sygemelding afhænger af, hvilken type knæoperation, du har fået foretaget. Det kan desuden variere afhængig af, hvor fysisk krævende dit arbejde er.
Bilkørsel
Bilkørsel kan normalt genoptages, når du har helt kontrol over benet. Det vil sige når din reaktionsevne er genoprettet, og kan flytte fødderne mellem bilens pedaler på forsvarlig vis og ikke længere tager stærk smertestillende medicin.
Sport
Genoptagelse af sportslige aktiviteter afhænger også af, hvilken type kirurgi, du har fået lavet. Dette vil være uddybet på din operationsbeskrivelse. Ved særlige sportsaktiviteter kan det være en god ide, at spørge kirurgen efter operationen.
Seksuelt samkvem
En operation i knæet er ikke en hindring for seksuallivet, som kan foregå efter lyst og evne.
Skulderkirurgi
Skulderkirurgi uden ventetid
Når der tilbydes at indoperere et nyt skulderled, er der ofte pga. svær slidgigt. Slidgigt kan være arveligt, men oftere skyldes det mange års overbelastning eller tidligere skader eller operationer. Konstante smerter og smerter om natten eller dagligt behov for smertestillende medicin, er gode grunde til at overveje at få et nyt skulderled.
Hvis fysioterapi eller andre behandlingsmetoder ikke har tilstrækkelig effekt kan en operation ofte afhjælpe generne. Adeas’ specialister i skulderkirurgi anvender kun de bedste og mest moderne metoder.
Prognose og holdbarhed
Minimum 90% bliver smertefri og opnår forbedring i bevægeligheden indenfor 3 måneder. Typisk forbedres skulderen ved genoptræning i op til 9-12 måneder efter operationen.
En skulderprotese har i 95% af tilfældene en holdbarhed på mere end 10 år dvs., at der er 5 % risiko for, at protesen skal skiftes ud efter 10 år.
Bestil tid
Hvis du ønsker
mere information eller har spørgsmål.
Download patientinfo
Priser
Speciallæger
Amir Pasha Attarzadeh
Speciallæge i ortopædkirurgi
Andreas Hermann
Speciallæge i ortopædkirurgi
Heidar Arjomandi
Speciallæge i ortopædkirurgi
Jesper Sommer
Speciallæge i ortopædkirurgi
Jørgen Haraszuk
Speciallæge i ortopædkirurgi
Krassimir Kostadinov
Speciallæge i ortopædkirurgi
Morten Torrild Schmiegelow
Speciallæge i ortopædkirurgi
Sebastian Hentz Bjørck
Speciallæge i ortopædkirurgi
Tariq Fazal
Speciallæge i ortopædkirurgi
Xiaodong Ma
Speciallæge i ortopædkirurgi